Baseball Muži

„Baseball is game of failure,“ říká americká posila týmu Arrows, Chris Burkholder. Také Vás všechny zve do Arrows parku na skvělý baseball a výborné pivo.

Americký rodák z Kalifornie, baseballista tělem i duší, nadhazovač, který vyzdvihuje důležitost psychologické stránky hry. Velký dříč, a hlavně sympatický člověk, to je jedna z částí silného řetězu, který tvoří mužský tým Arrows. Je si vědom rozdílů mezi americkým a českým baseballem, avšak zdůrazňuje obrovský kvalitativní vzestup týmu a také celého Arrows areálu. Od začátku do konce rozhovoru mi bylo jasné, že baseball je jeho neodlučitelnou součástí.

 

Proč sis vybral Českou republiku pro pokračování baseballové kariéry?

 

Začal jsem profesionálně baseball hrát v Americe jako student na univerzitě. Dále jsem se přesunul do Austrálie a tam jsem v této hře pokračoval. Poté mě informoval spoluhráč Terrell Joyce, který už v Česku několik let hraje. Řekl mi, že je to tady perfektní a ať se stanu součástí týmu. Souhlasil jsem tedy a opět jsem se stal jeho spoluhráčem.

 

Jsi spokojen se svým týmem?

 

Mužstvo i trenéři jsou naprosto skvělí, jsou profesionálové, chtějí vyhrát, ale i přesto nezapomínají, že hra je zábava. Když Američané přijdou zde, vždy je o ně postaráno, vše nám ukážete a se vším jste připraveni pomoci.

 

Máš pocit, že jsi důležitou součástí týmu a zároveň i celého Arrows?

 

Minulý rok mě kluci přivítali a vzali mě mezi sebe, stal jsem se nedílnou součástí Arrows rodiny. Vyhráli jsme mistrovství a bylo mi ctí být mezi nimi.

 

U nás v Česku se snažíme už mnoho let dělat baseball celkově lepším, chceme se zlepšovat a zvyšovat kvalitu, přibližovat se baseballovým velmocím. Učíme se a bedlivě sledujeme americkou ligu. Pro mě je tedy důležité od tebe slyšet, jaký je rozdíl mezi hrou u nás a v Americe? Na co se máme zaměřit a dělat lépe?

 

Hlavním rozdílem je nesmírná vážnost hry v Americe. V Česku se to takto nebere, tento sport je zde spíše koníčkem a pouhou zábavou. U nás chce skoro každý v baseballu udělat kariéru a udělá pro to opravdu hodně. Trénujeme každý den, chodíme do posilovny, pak si děláme své vlastní individuální tréninky. Neustále sledujeme baseball a také se díváme na sami sebe. Hráči se často při přípravě natáčejí, aby mohli lépe a efektivněji odstraňovat své chyby. V Česku se trénuje párkrát týdně a k tomu zahrajete několik zápasů.

My v Americe brzy ráno vstaneme, jdeme do školy, potom trénujeme, večer si dáme večeři a následně se věnujeme studiu. V tom všem je tedy obrovský rozdíl a tím pádem i velká možnost se zlepšovat.

 

Přečetl jsem si, že jsi vystudoval psychologii, je pro hru důležitá, využíváš ji?

  

Baseball je psychologická hra. Často se jí říká „game of failure“. Existují momenty, kdy jsou tvoje šance na úspěch opravdu malé, ale dobrý hráč i přesto musí zůstat naprosto vyrovnaný a koncentrovaný, nesmí ho to rozhodit. Abych ve hře postupoval, musím být psychicky silný.

 

Máš něco, co bys chtěl říct fanouškům nebo hráčům?

 

Českým fanouškům a také lidem, kteří třeba baseball ještě neznají, bych určitě doporučil, ať přijdou a na hru se podívají. Možná ze začátku nebudou systému hry rozumět, ale časem zjistí, jaká je to zábava. Perfektní je, že můžete přijít s přáteli a dát si pár piv (Chris použil vtipnou větu: „You can have a couple of pivos here.“).

Hráčům bych chtěl říct, aby pokračovali ve své dobré práci a zlepšovali se. Česká republika došla velmi daleko, co se progresu zlepšování týče. Každým rokem se baseball stává vážnějším a lepším. Za dobu, co zde hraju pro mě bylo úžasné sledovat úspěch Arrowsu a také úspěch baseballu v České republice.

  • Tým: Baseball Muži