Klub - Aktuality

Mladší kadeti na MČR jen těsně za medailí !!!

O víkendu se v Hluboké nad Vltavou a Zlivi uskutečnilo MČR v kategorii mladších kadetů. Od pátku do neděle zde bojovalo 8 nejúspěšnějších týmů v ČR se snahou co nejlepšího výsledku. Náš tým byl nalosován ( či z větší části tak vyplynulo z výsledu na poháru ČBA ) do "smrtící" skupiny společně s Draky Brno, Technikou Brno a domácím týmem Sokol Hluboká. Druhou skupinu tvořily týmy Eagles Praha, Hroši Brno, Třbíč Nuclears a Žrlaroli Spálené Poříčí.

V pátek nás čekaly dva zápasy. První s obhájcem titulu a zároveň nejžhavějším kandidátem na titul letošní - Drakama Brno a druhý s domácím týmem Sokol Hluboká.

Draci Brno - Arrows Ostrava 10:2

Začínáme velmi dobře a ujímáme se v 1. směně vedení 1:0. Na kopec stavíme na 20 nadhozů Kubu Grepla. Draci začínají z ostra a po hitu pálí 1. HR ( bohužel hřiště je velmi krátké ) a stav otáčí na 1:2. Výborné zákrooky Kuby Kubici na spojce více nedovolí. Ve 2. směně přichází velká chvíle Dana Černého, který pálí na nejrychlejšího nadhazovače v této kategorii linedrive homerun a srovnává stav. Druhou směnu začíná Kuba Grepl strikeoutem, druhý pálkař se dostane na metu a musíme Kubu střídat. Na kopec jde Mates Satoria. Draci dokáží bod stáhnout, ale jinak Mates podává výborný výkon a do 3. směny jdeme s mankem jednoho bodu. V ní se ale prosadit nedokážeme a Draci v dohrávce trestají opět dvoubodovým homerunem - 2:5. Od této chvíle až do závěrečné, šesté směny již dominuje nadhazovač a obrana Draků a my se prosadit nedokážeme. Naopak Draci se i přes velmi dobrý výkon našich nadhazovačů ( Kuba Kubica a Kryštof Blažej ) prosadit dokázali ( opět vícebodový HR ) a zvítězili v úvodním utkání 10:2.

Hluboká nad Vltavou - Arrows 1:23

Od začátku utkání jsme byli jednoznačně lepším týmem a nikoho nenechali na pochybách, že zvítězíme. Základem byl vynikající výkon Ondry Košaty na nadhozu ( za 5 směn jeden neumožněný bod a stačilo mu pouze 54 nadhozů !!! ) a velmi dobrý výkon všech hráčů na pálce. Za 5. směn v útoku jsme si připsali 14 hitů a neustále dostávali domácí pod obrovský tlak. 

Po prvním dnu máme tedy jedno vítězství a jednu porážku. Kluky musím za výkon pochválit, výborně házeli všichni nadhazovači ( Grepl, Satoria, Kubica, Blažej, Košata ), v poli jsme téměř nedělali chyby a na pálce zejména v zápase s Hlubokou byl rovněž vidět posun kupředu. Trochu mě mrzí, že v utkání s Drakama kluci v sobě nenašli ještě větší touhu zvítězit a byli spokojení, že prohráváme "málo"( i když pravdou je, že Draci letos byli zcela suverénní a náš výsledek 2:10 je "nejvyrovnanější", jaký s nimi na MČR kterýkoliv tým dosáhl. 

V sobotu nás čekal zápas "o všechno" proti Technice Brno.

Arrows - Technika Brno 12:4

Jsme si vědomi obrovské síly lineupu Techniky a na kopec stavíme Michala Prokeše. Ten s pomocí výborné obrany zvládá 1. směnu bez bodu. V dohrávce udeříme. Na dva auty se dostává na metu Kuba Kubica a Kuba Grepl jej i sebe posílá homerunem domů. To samé předvádí i Vojta Janša a vedeme 3:0. Ve 2. směně hází MIchal opět skvěle a Technika neboduje. Zato my jsme při chuti a zatěžujeme konto Techniky dalšími 5. body ( hitují Kovala, Kubica HR, Grepl, Janša, Prokeš ) a rázem vedeme 8:0. Třetí směna - opět výborný nadhoz i obrana a výsledek - nula na kontě Techniky. V dohrávce ani my body nepřidáváme. Ve 4. směně se Technika poprvé bodově prosazuje - dvoubodový HR snižuje stav na 2:8. V dohrávce si po dvou metách zdarma a hitu Michala Prokeše bereme dva body zpět - 10:2. V poslední, páté směně se již plně obrana nekoncentruje a dopouštíme se dvou zbytečných chyb, které v kombinaci s hitem znamenají snížení na 4:10. Ovšem v útoku jsme při chuti a do konce časového limitu přidáváme další dva body a upravujeme na konečný stav 12:4. Jsme v semifinále!!!

Tam nás čeká tým Eagles Praha.

Eagles Praha - Arrows 7:6

Začínáme jako hosté na pálce a jedná se začátek snů. Pálí Terezka Kubicová, Kuba Kubica, Kuba Grepl (HR ), Vojta Janša, Michal Prokeš ( HR ) a Dan Černý a výsledkem je vedení 5:0 !!! Na kopec v tomto semifinále stavíme Kubu Grepla a ten začíná výborně. První dva pálkaři jsou aut ( 4-3 a F9 ), pak Kuba pouští metu zdarma a další pálkař pálí hit. Bohužel dochází k chybě a Eagles snižují. Pak Kuba ve spolupráci s Tomem Kovalou na 2. metě směnu končí. Ve 2. směně pálí hity dvojčata Kubicovi a zdá se, že "bodostroj" bude pokračovat. Zvlášť, když přetížená obrana dělá chybu na tvrdý odpal Kuby Greplaa my skórujeme - 6:1. Vojta Janša pálí do vnějšího pole, ale odpal je krátký ... bohužel se dopouštíme útočné chyby a je z toho double. Pak již soupeř směnu v pohodě končí. V dohrávce se soupeř dokáže i přes velmi dobře házejícího Kubu dvakrát prosadit - zejména díky dvěma chybám v poli. Další body utne chycenou krádeží Terka a těžkým zákrokem ve vnějším poli Mates Satoria. Od této chvíle se již do konce zápasu bodově prosadit nedokážeme. Ne že bychom přestali tvrdě pálit nebo nechtěli nebo snad utkání podcenili, ale mnoho našich dělových odpalů konší přímo v rukavicích polařů Eagles nebo obrana soupeře je schopna zahrát vysoce nadstandardní hry. My ale v obraně a na kopci také bojujeme. V dohrávce 3. směny si Kuba připisuje strikeout, pak soupeř hituje, ale je tady skvělá Terka, která chytá druhou krádež na druhé metě. Pak ovšem přichází homerun a snížení na 4:6. Dalším bodů zamezí výborný zákrok Kuby Kubici na spojce. V dohrávce 4. směny začínáme opět dobře autem. Následující pálkař hituje. Druhý aut zahráváme po ose 6-3. Následuje meta zdarma. Další pálkař pálí vyskoký "fly" mezi zadáka, 3. metu a nadhazovače a zdá se, že jej zahrajeme a půjdeme útočit. Ovšem nestalo se tak a stejný pálkař na následující nadhoz pálí tříbodový HR a otáčí stav zápasu na 6:7. V dalších dvou směnách se už ani jeden tým neprosadí a takto semifinále i končí. Velká škoda, finále bylo velmi blízko. Je ale třeba sportovně uznat, že soupeř byl o ten jeden bod lepší a baseballovější. Nás může těšit, že kluci bojovali od začátku do konce absolutně naplno, povzbuzovali se a byly ohrmný tým. Pro úspěch udělali vše - "umění šampiona je přijmout prohru" !!!

Zbýval nám tedy sobotní zápas o 3. místo. Bohužel pořadatelé nám připravili nepříjemný šok. Po celonočním dešti se neobtěžovali na hřiště vůbec přijít, nalajnovat, nebyly míče ( do hry je dali Hroši ), nebyl zápis, nikdo nepočítal nadhozy - prostě smutné utkání ....

Hroši Brno - Arrows 7:3

V tomto utkání nám bohužel nevyšel začátek utkání. Po několika chybách v obraně se soupeř ujal vedení 4:0. My jsme sice pálili, ale body jsme stahovat nedokázali, a proto byl stav po dvou směnách 0:6. A to je třeba podotknout, že Kuba Kubica na kopci odváděl vynikající práci. Za tohoto stavu se kluci probudili. Začali podporovat Kubu v obraně a sami jsme se začali prosazovat v útoku a dostávat soupeře pod tlak. Výsledkem bylo snížení na 3:6 a několik šancí na další korekci či vyrovnání skóre. To se nám ovšem nepodařilo a po 5. směnách rozhodčí zápas ukončili.

Zbylo nám tak velmi nepopulární 4. místo. Nicméně já bych hodnotil vystoupení kluků velmi kladně. Dokázali jsme hrát relativně vyrovnaný ( nejvyrovnanější ze všech týmú ) zápas s Drakama, vysoko porazili slabší Hlubokou, dokázali výrazně porazit favorizovanou Techniku, sehráli vynikající dramatické semifinále s Eagles a nevzdali se ani za složitého stavu s Hrochama. Nesmíme zapomenout, že v základní sestavě tohoto týmu jsou jen tři hráči ročníku 1998. Ostatní jsou mladší ( 1999, 2000 ) a to je obrovským příslibem do příštího roku, kdy by tento tým měl jednoznačně atakovat příčky nejvyšší. Velkým pozitivem je právě začlenění mladších hráčů do kádru.

Závěrem chci poděkovat rodičům, kteří s námi na Hlubokou jeli. Dokázali vytvořit výbornou atmosféru a velmi nám pomoci. Samozřejmě poděkování patří také všem hráčům za výkony, které na MČR podávali a zejména za to, že se dokázali semknout a chovat jako tým.

Statistiky turnaje naleznete na tomto odkazu:

https://plus.google.com/photos/108664251506512565955/albums/5797274045639476353/5797274048188535778

MR_MK_foto1

  • Tým: Baseball U13