Klub - Aktuality

MICHAEL „JABU“ VYKOUKAL NEJLEPŠÍM SPORTOVCEM MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Představujeme Vám baseballového reprezentanta Michaela Vykoukala, sportovce, který absolvoval v roce 2012 mistrovství světa i Evropy, propracoval se na elitní soustředění talentů pořádané profesionální asociací nejslavnější soutěže světa MLB, objel zeměkouli a v závěru února obdrží trofej pro nejlepšího sportovce moravskoslezského kraje.

DO JAKÉHO OBDOBÍ SPADAJÍ ZAČÁTKY TVÉ SPORTOVNÍ KARIÉRY?

MV: Od malička jsem hrával tenis, otec je trenérem, takže v podstatě nebylo co řešit, v 6 letech jsem potom souběžně docházel i do přípravky baseballu místního frýdecko-místeckého klubu Klasik, hra mě chytila a začal jsem se ji věnovat naplno..., propadl jsem baseballu, hře plné strategie, taktiky, signálů a fyzicky velmi zdatných, silných a rychlých atletů. Za tou dlouhou a velmi úspěšnou cestou, která je lemována spoustou medailí, titulů, účasti na evropských a světových šampionátech a množstvím prestižních individuálních ocenění se skrývá ta, která je prolitá hektolitry potu, stovkami naběhaných kilometrů a hodin v posilovně a prakticky nekončícím tréninkem...

VZPOMÍNÁŠ SI JEŠTĚ NA SVÉ PRVNÍ UTKÁNÍ?

MV: Samozřejmě, v rámci zimní T-ballové ligy, kterou pořádal klub KLASIK FRÝDEK-MÍSTEK, jsme nastoupili za mé oblíbené „YANKEES" ve dvojhale vedle průmyslové školy. Zajímavé bylo, že to proběhlo jen deset dní po mém úplně prvním tréninku.

ODKUD POCHÁZÍ TVOJE PŘEZDÍVKA „JABU"?

MV: Je to jméno baseballového ducha Voo-Doo z mého oblíbeného filmu, které už ke mně tak přirostlo, že mě nikdo ani jinak neoslovuje.

KOLIK LET JSI STRÁVIL V KLUBU KLASIK, CO ZAJÍMAVÉHO SE TI VYBAVÍ?

MV: Hrál jsem zde sedm let, vybojovali jsme historicky první medaili z mistrovství ČR mladších kadetů. Moc rád na toto období vzpomínám, ze školy domů a na kole po cyklistické stezce na škvárové hřiště, v parných dnech jsme končili černí jako horníci. V paměti mi zůstává utkání o postup na mistrovství ČR, kdy dorazila pražská Kotlářka a moc nechápala, že se bude hrát na škváře, odjeli s výpraskem. Za to co umím, si zaslouží velké poděkování Marcel Pardík a Honza Maštalíř, frýdecko-místečtí baseballoví srdcaři. Už jsem zde zpátky a se mnou i další odchovanci: brácha Marko, Honza Tomek, Martin Drong, špičkoví hráči a reprezentanti, sen o extralize ve Frýdku-Místku žije, ......a na novém stadiónu ve „staré Riviéře", to by byla opravdu bomba.

TVÉ ÚČINKOVÁNÍ V ARROWS OSTRAVA?

MV: Velká zkušenost, úspěchy, medaile, chuť hrát baseball té nejvyšší úrovně, to je ARROWS, hostovat budu pochopitelně i v této sezóně, tým vede Američan, který nastupoval v profesionální MLB, objevují se navrátilci z evropských lig, vypadá to na silný a kompaktní tým, k tomu ještě maturita na sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových...

VRAŤME SE K UPLYNULÉ SEZÓNĚ?

MV: Pro mě byla opravdu zásadní, hrál jsem mužskou extraligu (ARROWS) a českomoravskou ligu (KLASIK), vybojoval jsem si místo v reprezentaci do 21 let, kde jsme získali bronzové medaile na mistrovství Evropy a jako kapitán vedl národní výběr juniorů na světovém šampionátu v Jižní Koreji. Celkově 8. místo ve statistikách mezi pálkaři (BA 0.400 - 8 odpalů z 20 startů) je potom fantastický individuální úspěch mezi baseballovými velmocemi, kde týmový úspěch leží pro Českou republiku ještě hodně vysoko, nadhozy létaly rychlostí okolo 150 km/hodinu, juniorský šampionát je prestižní a všechny týmy do něj posílají opravdu to nejlepší, co mají, včetně již podepsaných profesionálů. Výrazným úspěchem je nutné ohodnotit i postup mezi 50 nejlepších Evropanů na soustředění, které pořádá zámořská MLB v italské Tirénii pro talenty, které sleduje a připravuje jim profesionální smlouvy nebo je skautuje pro americké univerzity. JAK DLOUHO JSI V REPREZENTACI ČR? MV: Nepřetržitě od roku 2005, zúčastnil jsem se 6 evropských a 3 světových šampionátů a přivezl 6 cenných kovů, a nespočtu mezinárodních turnajů a akcí.

CO SI MÁME PŘEDSTAVIT POD POJMEM OBJETÍ ZEMĚKOULE?

MV: Protože sezóna 2012 byla opravdu „dlouhá a vydatná", dali jsme s taťkou dohromady pár statistik, které mohou být pro leckoho zajímavé a až neuvěřitelné, kolik se toho dá stihnout během jedné baseballové sezóny. Ano, nacestoval jsem letadlem, autobusem a autem zhruba 40.000 kilometrů za přípravou, zápasy, soustředěními a turnaji (od listopadu 2011 do října 2012). Největší porci spolkla samozřejmě cesta do Soulu, potom dvakrát Itálie, Holandsko, Německo, 54 zápasů Extraligy a Českomoravské ligy. Pro znalce ještě uvedu pálkařskou statistiku, na pálce jsem startoval 313 x a odpálil 118 hitů s celkovým BA 0.375.

NA TAKOVOU PORCI SPORTOVNÍCH VÝKONŮ JE NUTNÁ I BEZVADNÁ KONDICE?

MV: Je to tak, příprava na další sezónu pro mne začíná v listopadu, začínám posilováním vlastním tělem, agility a atletickým tréninkem, postupně přidávám posilovnu a věnuji se dynamickému silovému tréninku, od ledna pracuji na baseballových dovednostech, házení, pálení a specifickém tréninku mého postu catchera, fyzička musí vydržet až do října a v průběhu sezónu už tolik prostoru není, do toho taky škola............

CO PRO TEBE OCENĚNÍ ZNAMENÁ, KAM JE VE SVÉ SPORTOVNÍ KARIÉŘE ŘADÍŠ?

MV: V každém sportovním odvětví je tenká hranice úspěchu a neúspěchu, dělám kolektivní sport, založený na silných jedincích, navíc v Evropě, kde popularita baseballu není na úrovni kopané či hokeje, podle statistik si rychle vyhodnotím, zda jsem pro tým prospěšný či nikoliv. Jakékoliv individuální ocenění je tou nejvyšší metou. A když přijde nečekaně, v konkurenci s jinými sporty, je radost o to větší, určitě je to je to jeden z nejvýraznějších úspěchů mé dosavadní kariéry.

POSLEDNÍ OTÁZKOU SE ZEPTÁM NA CÍLE PRO ROK 2013?

MV: Opět budu nastupovat ve dvou nejvyšších soutěžích mužů, důležité bude rovněž zvládnutí již několikrát vzpomínané maturity, znovu jsou na pořadu výběry do baseballového kempu MLB, svými výkony bych chtěl upoutat pozornost i trenéra seniorské reprezentace. Vzhledem k tomu, že letos není na pořadu žádná vrcholná reprezentační akce, chci se v červenci vydat za moře a představit se tam skautům a trenérům univerzit v juniorské letní lize..., a možná může přijít i nabídka na tamní angažmá, ať už ve formě profi smlouvy nebo stipendia na univerzitě, uvidíme.

TVÉ MOTTO?

MV: Když odpočíváš nebo spíš, někdo jiný na světě trénuje a snaží se být lepší než ty, zamysli se, a staň se tím, nad kterým by ostatní měli přemýšlet. Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí a úspěchů nejenom v nadcházející sezóně.

{jcomments on}