Setkání k rozvoji baseballu na Arrows

Dne 14. 5 . 2013 nás navštívil Marián Krásny, manažer rozvoje baseballu v ČR. Je velkým potěšením, že tato funkce v rámci ČBA vznikla a je dobrým počinem, že ji obsadil právě Marián, který je fundovaným odborníkem, nejen v rámci Třebíče. Domnívám se, že právě řízení této problematiky z jednoho centra, jedné hlavy, má velký potenciál úspěchu. Nehledě na to, že právě tato úzká komunikace na místě samém vyřeší mnohem více problémů, než mnohdy plané debaty na celorepublikové úrovni nad tématy jinými, rozvoji baseballu neprospívajícími.

Právě zmíněná úterní debata, zprvu odpolední, protažená do pozdního večera, nám přinesla řadu zajímavých nápadů podnětů, inspirací a úhlů pohledu na věc. Mnohdy prospěje vnější náhled "osoby z venčí". Marán nám prezentoval, jakou jednoduchou formou lze zpopularizovat baseball ve školách, s minimem nároků na znalosti pravidel a také s minimem materálního zabezpečení pro hru samotnou.

V praxi jsme mohli shlédnout akci samotnou na ZŠ Klegova, bohužel až v Ostravě - Hrabůvce. Během jedné hodiny tělesné výchovy v první třídě se Mariánovi podařilo nadchnout pro zjednodušenou hru baseballu celou třídu dívek a chlapců. Hra probíhala dynamicky, se zapálením, takřka bez možnosti nebezpečí pro hráčky a hráče. Dokonce i pní učitelka netělocvikář velmi rychle pochopila pravidla. Hodina se ukončovala velmi těžce, obzvlášť, když se v jejím závěru do tělocvičny nahrnuili druháci. Baseballové kartičky Mariánovi určitě nezbyly.

Určitě by této zjednodušené formě slušelo pravidelné zařazení do hodin tělesné výchovy a dva až tři turnaje ročně v areálu Arrows. To vše podpořeno doprovodnými akcemi přivede k baseballu a potažmo softbalu mnoho dalších hráček a hráčů. A to je pro nás výzva!

Díky Mariánovi a paní hlavní tělocvikářce Dáše Haasové ze ZŠ Klegova!

{phocagallery view=category|categoryid=206|limitstart=0|limitcount=5}