Klub - Aktuality

„Zima jako v Rusku“ aneb opening-day 2015

V pátek 3. dubna 2015 byla zahájena baseballová sezóna.

Nepřítelem pořadatelů bylo počasí, teplota kolem nuly není ideální baseballové klima, ale souboji domácích  Arrows s pražskými Tempo Titans ani zima nezabránila.  „Ráno bylo na hřišti pět centimetrů sněhu“, přiznal prezident Arrows Ostrava Radim Kepák, „Ale nakonec jsme rozhodli, že se hrát bude, protože je to první zápas sezóny a diváci se v Ostravě už strašně těšili“.

Na hřišti Arrows bylo vše připraveno pro tento slavnostní den, který domácí Arrows pojali ve stylu americké MLB. Ve VIP stanu se promítaly záběry ze 42 leté historie klubu a střídali se tam významní hosté, nejenom bývalí hráči Arrows, ale i veřejní činitelé, sponzoři a partneři akce.

Celý den byl nesen ve jménu „Haertl Family Day“, bývalého prezidenta klubu pana Ing.Miloslava Haertla, který v letech 1984-89 převedl Klub do „nové doby“ a symbolicky pak byla odhalena pamětní tabule „Haertl Bridge“ na sloupu slávy Arrows.

Po národní hymně, kterou nádherně odzpívala Alena Blahová rodačka z Karlových Varů, členka Slezského souboru Heleny Salichové z Ostravy-Poruby a slavnostních nadhozech v provedení hokejisty Rostislav Olezse, působícího v Chicago Blackhawks či Florida Panthers, odchovance ostravského hokeje a Martina Haertla, syna čestného prezidenta Klubu a dlouholetého hráče a rozhodčího softballu a baseballu, za přítomnosti předsedy ČBA Petra Ditricha a prezidenta Arrows Radima Kepáka byl slavnostní ceremoniál ukončen a  zápas mohl začít.

I přes mrazivé počasí, se hojná divácká účast bavila nejenom hrou obou týmů, kdy sice domácí tahali za kratší konec, ale i soutěží Fifty:Fifty, připraveny pro diváky byly propagační materiály Klubu Arrows s fotografiemi všech hráčů, bohaté občerstvení a v průběhu komentovaného zápasu jako novinka i rozhovor s trenérem z domácí lavičky.

Na všetečné otázky přítomných televizní kamer odpovídaly osobnosti českého baseballu předseda ČBA Petr Ditrich, hokejista Rostislav Olesz a další.

Vedle všech přítomných bývalých prezidentů klubu dnes čestných hostů, zakladatele klubu pana Zdenka Ploskonky, Pavla Vojtasíka, Miloše Haertla, Rudolfa Kohlera, jsme se mohli setkat i s bývalými hráči Petrem Kubovčíkem, Rostislavem Grapou, Sylvou Grapovou a ikonou ostravského baseballu dlouholetým trenérem ostravských Arrows Václavem Šíchou a řadou dalších.   Na hřišti se objevil a mile nás potěšil i dlouholetý fanoušek našeho týmu pan Alois Michl. Je to výjimečný člověk, který se věnuje této hře již dlouhá léta a účastní se téměř všech zápasů. Jeho mottem dle vlastních slov je věta: „JSEM PATRIOT, baseball je překrásná hra, žádnou jinou nenavštěvuji a žádné jiné se nevěnuji, prostě jsem do ní zamilovaný“. Tuto větu a svůj životní postoj k oblíbené hře říká vždy klidným a pomalým hlasem. „Seznámil jsem se s baseballem v Plzni, když jej v pětačtyřicátém hráli američtí vojáci generála Pattona a od té doby jsem mu propadl...“  říká jeden z nejvěrnějších fanoušků Arrows třiaosmdesátiletý Alois Michl.

Opening Day i přes svoji „mrazivost“ přinesl mnoho pozitivních ohlasů.

Na názory jsme se zeptali náhodného fanouška, který zhodnotí jak se mu „opening day“ líbil a co by například do příště udělal jinak.

Ahoj můžeš se nám v krátkosti představit?

Čau, jmenuji se Martin Juřík.  Jsem vášnivý sportovec, hraju aktivně hokej ve 4. Lize a taky cestovatel.

Co se ti na baseballu líbí?

Je to sice v ČR málo sledovaný sport, což je škoda, nicméně je to zajímavý sport s velkou akcí a strategickými tahy.

Určitě jsi navštívil „opening day“, byl jsi spokojený se zábavou pro fanoušky nebo bys přivítal nějaké změny?

Bylo to nad mé očekávání, pro příště bych uvítal více informací od komentátorů zápasů… Jinak vše bylo parádní a myslím, že lidé, kteří nedorazili díky počasí, přišli o velkou událost.

Tvůj oblíbený tým v Americe a tvůj nejoblíbenější hráč Arrows a proč?

Nejoblíbenější tým v MLB je jednoznačně Los Angeles Angels of Anaheim a nejoblíbenější hráč Arrows? Celý tým, když totiž v tomto sportu nezahraje jeden hráč, může to stát celý tým prohru, takže nejoblíbenější hráč je „Tým jako celek“. Není to jako v hokeji, kde se mohou hráči zastoupit a napravit za druhého chybu, v baseballu znamená chyba minimálně ztrátu jedné mety.

Kdo vyhraje baseballovou extraligu pro rok 2015?

Nejsem věštec, ale věřím, že Arrows letos zhasne Draky.

Děkujeme za rozhovor a ať se ti daří …

 

Zároveň děkujeme Vám všem, kteří jste si našli cestu i v chladném počasí do našeho areálu a těšíme se na shledání u dalšího domácího zápasu, který se hraje v pátek 10. dubna od 19:00, kdy domácí budou hostit Hrochy Brno.

Dominik Zdráhal Arrows press