Klub - Aktuality

Ostrava Cup 2015 aneb poprvé s nadhozem

O víkendu 11.-12.4.2015 se za krásného jarního počasí v areálu Arrows Ostrava konal již tradiční turnaj žáků "Ostrava Cup". Na turnaji se představily kromě domácích Arrows týmy ze severní Moravy Klasik Frýdek Místek, Skokani Olomouc a hned dva polské týmy Gepardů z Žor. Turnaj se hrál systémem každý s každým. S letošním posunem žákovské kategorie do 11-ti let to bylo pro většinu z hráčů první setkání s baseballem a zejména první zkušenosti s nadhazováním. Přestože pravidla turnaje umožňovali výjimky starších hráčů, náš tým byl postaven čistě z hráčů U11, abychom jej připravili na sezónu.

V úvodním zápase turnaje jsme se utkali s prvním polským týmem Gepardy 2. Na kopci za nás výborně začal zápas Martin Hrbáč, který během třech směn umožnil pouhé 2 doběhy. Za stavu 7:2 předával štafetu Dominikovi Giancarlo. Na devítiletém Dominikovi byla vidět značná nervozita, bohužel jej příliš nepodpořil ani náš zadák, který pro změnu sbíral první herní zkušenosti se zaklekáváním. Po plném počtu 4 doběhů jsme dokázali v útoku přidat jediný a stav před poslední směnou byl 8:6. Po metě zdarma, strikeout, znovu meta a druhý aut. Zdálo se, že dohrávku ani nebudeme potřebovat, ale potom přišly další mety, puštěné míče a zbrklý příhoz našeho zadáka, který znamenal jednobodovou ztrátu 8:9. V dohrávce jsme bohužel zaznamenaly jen 3 strikeouty a první prohra byla na světě.

V sobotu odpoledne nás čekal také druhý tým Gepardů. V něm si naši další premiéru na kopci zažil Šimon Všetečka. V první směně měl trochu problémy s kontrolou, ale ve druhé směně se již dostával do formy. Na pálce jsme zpočátku měli problémy se zvláštním stylem nadhozu a po dvou směnách jsme prohrávali 2:6. Ve 3. směně jsme však s jediným autem 4x skórovali a vyrovnali stav na 6:6. Následně vystřídal již Šimona na kopci Ben Kovalský. Ten po dvou hitech, kdy na chybu jeden z běžců skóroval, poslal do dugoutu další tři pálkaře strikeoutem. Ve 4.směně jsme konečně otočili vedení na svou stranu 8:7. Ben začal metou zdarma a na kopci jej vystřídal Lukáš Hurta jako jediný nadhazovač se zápasovými zkušenostmi. Začal strikeoutem, po kterém však následovala další meta zdarma. S polskými vítěznými body na metách bohužel přišly míče do země, které náš zadák nezvládl zblokovat a zápas končí opět 8:9. Stejný výsledek jako s prvním polským týmem, ale úplně jiný průběh zápasu.

Nedělní program jsme zahajovali s prozatím neporaženým týmem Skokanů. Do zápasu jsme vstoupili v útoku hned 4-mi doběhy. Naším startujícím nadhazovačem byl Matyáš Pjontek, který začal výborně, když Skokanům nepovolil ani bod. Druhá směna bez bodů a ve třetí jsme skórovali opět 4x, v dohrávce poprvé jedenkrát skórovali také Skokani. V poslední čtvrté směně jsme navýšili rozdíl o plný počet 4 doběhů a v dohrávce si nadhoz šel zkusit devítiletý Filip Šín. Bojoval statečně, ale díky problémům s kontrolou Skokani korigovali skóre na konečných 12:5.

Posledním naším zápasem na turnaji bylo derby s Klasikem. V paskovské zimní lize jsme tento tým nedokázali porazit, pouze s nimi dvakrát remízovat. Na kopci začínal Lukáš Hurta a během celého zápasu působil na kopci dominantně a soupeř nedokázal ani jednou skórovat. Naproti tomu v útoku jsme skórovali v 1.,3. a 4.směně plnými čtyřmi doběhy. Do poslední směny Lukáše střídal Dan Surý, který byl již naším sedmým nadhazovačem s premiérou na kopci. Zápas dokázal uzavřít bez doběhu Klasiku a turnaj zakončit naším vítězstvím nad Klasikem 12:0.

Celkově jsme na turnaji díky sobotním těsným prohrám obsadili 4.místo. Přípravný turnaj před první baseballovou sezónou pro náš tým, ale splnil svůj účel. Obstáli jsme v první zkoušce nadhazovačů. Čeká nás však ještě spousta práce v tréninku zadáků a také zadopolařů.

Za další povedený ročník žákovského Ostrava Cupu patří díky všem účastníkům, pomocníkům u tabule, rozhodčím a v neposlední řadě taky rodičům za podporu hráčů!

  • Tým: Baseball U11