Žáci na poháru šestí

O víkendu 19.-21.6.2015 naši žáci vyrazili na Český Baseballový Pohár U11 do Brna. Na poháru jsme konečně měli možnost srovnání s týmy z ostatních oblastí. Původně se letošní ČBP U11 měl hrát jako Coachpitch, avšak tolik diskutovaný metodický pokyn ČBA jej naštěstí změnil na baseball, který jsme již hráli v lize od začátku sezóny. Kompromisem byl přechod po třech metách zdarma na coachpitch po vzájemné dohodě kaučů, který s námi využila jen v jediném zápase Technika. 

Na Kraví hoře nás ve skupině D čekali domácí Technika a další brněnský tým Pipas. V úvodním zápase skupiny porazil hned v pátek ráno Pipas Techniku 5:0, což leccos napovědělo o vývoji skupiny. Naším prvním soupeřem byl Pipas Brno. Na kopci jsme po 20-ti nadhozech postupně točili nadhazovače. Přestože jsme postupně navyšovali vedení, s náskokem 12:6 jsme nakonec zejména díky potížím na nadhozu v dohrávce prohráli 12:13. 

Ve druhém zápase s Technikou již nám tedy šlo o druhé místo ve skupině a účast ve čtvrtfinále. Nepříliš vydařenou první směnu v obraně jsme oplatili v útoku - 3:3 po 1.směně. Až do třetí směny byl stav stále vyrovnaný 4:4. Zápas jsme po závěrečném náporu v dohrávce dotáhli do vítězného konce 7:4. 

V sobotu nás tedy čekalo čtvrtfinále s vítězem skupiny C Třebíč Nuclears. Tým byl bojovně naladěn a odhodlán se s favoritem o semifinále poprat do posledních sil. V první směně se ujímáme vedení 3:0 a s podporou dominantního nadhozu navyšujeme na 5:0 před dohrávkou třetí směny. Zde se však soupeř postupně začíná prosazovat a nám se nedaří zahrát auty. Po čtvrté směně již prohráváme 5:10 a v páté již jen korigujeme na konečných 6:10. Naše šance na semifinále zde končí. 

V následujícím zápase o zařazení do bojů o umístění se utkáváme se SaBaTem Praha. Zápas máme celou dobu pod kontrolou a za velké podpory chybujícího soupeře s přehledem vítězíme 15:1. 

V neděli nás tak čeká poslední zápas o 5.místo proti Sokolu Hluboká. Soupeři se podařilo ušetřit na boj o umístění reprezentačního nadhazovače. Ten svou kontrolou nad umísťováním nadhozů naše pálkaře drží na uzdě po celý zápas. S jediným hitem zápas prohráváme 9:1 a opět máme nad čím přemýšlet a zejména co trénovat… 

Závěrem lze konstatovat, že naše první měření sil se zbytkem republiky nevyšlo špatně. 6.místo žáků na poháru je nejlepší umístění za posledních 5 let. Nadhazovači podávali dobré výkony s minimálním počtem met zdarma. Týmový průměr umožněných doběhů ERA máme třetí nejlepší 5.76 a současně máme čtvrtý nejlepší týmový pálkařský průměr BA .326. Naší slabou stránkou je psychická odolnost. Nedostatek zkušeností s vyrovnanými zápasy z nás činí uzlíček emocí. Máme tedy na čem pracovat a co zlepšovat…

Rád bych ještě poděkoval skvělé partě rodičů, kteří nás v Brně doprovázeli, fandili a podporovali během celého turnaje!