Baseballisté Ostravy mají mečbol. Vrátí se finále do dračí sluje?

Premiérové oslavy, nebo zisk 22. zlata? Na baseballisty Arrows a Draků už čekají maximálně dva zápasy extraligové sezony. V lepší pozici je Ostrava, která bude chtít v pátek slavit před vlastními fanoušky. Brňané ovšem věří, že zúročí nezměrné zkušenosti a v sobotu přivítají rozhodující klání Czech Series.
 
Vyhráli loňský ročník, základní část i nadstavbu. Po dvou finálových duelech ovšem čelili Draci mečbolu Arrows. „První utkání se nám vyloženě nevydařilo. Nepamatuji se, kdy jsme byli tak špatní. Ve druhém už se hra začínala srovnávat a výsledek byl i dílem štěstí,“ komentuje výsledky 5:7 a 3:4 brněnský kouč Arnošt Nesňal. „Pak už jsme předvedli, co umíme.“
 
Úsměv z tváře ostravského trenéra Aleše Navrátila neodvál ani poslední výsledek, který hovořil jasně pro favority (0:4). „Jsme spokojeni. Málokdo čekal, že budeme po víkendu vést 2:1. Tři zápasy v tak těsném sledu jsou na nás moc,“ hledá příčiny porážky. „Rozhodly maličkosti. Dvakrát mluvily pro nás a potřetí pro Draky.“
 
Času na změny není moc, oba kormidelníci hovoří hlavně o nutnosti odpočinku. „Nebudeme měnit něco, co rok funguje. Kluci mají za sebou náročnou sezonu. Zvlášť reprezentanti odehráli pořádnou porci utkání. Někteří proto regenerují a mají individuální tréninky,“ líčí Nesňal. „Ladíme drobnosti, dostáváme se do pohody, uklidňujeme se,“ popisuje Navrátil.
Jakub Malík #13 Arrows Ostrava
 
Co tedy může rozhodnout? Třeba plné tribuny. V Ostravě si na baseball našlo posledně cestu 600 příznivců. „Všichni jsou rádi, že diváci chodí. Na rozdíl ve skóre ale nemají přímý vliv,“ zdůrazňuje trenér Draků. „Naši fanoušci jsou nejlepší. Co předvádějí, je neuvěřitelné. Tlačí nás, máme v nich velikou podporu. Je to fantazie. Snad před nimi sérii ukončíme,“ oponuje první muž lavičky Arrows.
 
V jiných aspektech se kouči shodnou. „Arrows zdobí až bezbřehé nasazení. Z jejich hráčů čiší energie, na kterou jsme nebyli schopni dlouho reagovat. My jsme ovšem zkušenější,“ vypočítává Nesňal. „Draci jsou v Česku pojem. Mají hodně reprezentantů, těch co startovali v Evropských pohárech,“ vysvětluje Navrátil.
 
„Rozhodne psychika. O ní je každé play-off. Záležet bude, jak se kdo s atmosférou srovná. Hlavně nepodlehnout tlaku,“ přeje si Navrátil.
Vyzyvatel, nebo hegemon? Czech Series je letos všechno, jen ne jednoznačná.
 
Autor: David Nejedlý, Deník VLM a.s.