Klub - Aktuality

Pecková má pecku! Česká chytačka má po nešťastné teči zlomený prst

Zkoušela jít přes bolest, ale nešlo to. Softbalová catcherka (chytačka) Kateřina Vacková musela v duelu s Velkou Británií (0:2) po ostré ráně míčem do prstu střídat. Na mistrovství Evropy v Ostravě a Frýdku-Místku je to pro český tým, kromě první prohry po šesti výhrách v řadě, první komplikace. „Katka chtěla dohrát, ale nešlo to," komentovala nadhazovačka Veronika Pecková. Rentgen nakonec ukázal, že Vacková má prst zlomený. Už bez ní budou hrát Češky o postup do elitní šestky, která je vstupenkou do olympijské kvalifikace pro Tokio 2020, v Arrows Parku ještě dnes proti Irsku (20.45).



Teprve devatenáctiletá catcherka Kateřina Vacková z Tempa Praha zatím na turnaji odehrála čtyři zápasy. Tři s nulou v základní skupině (Litva 15:0, Belgie 10:0, Francie 9:0). K tomu v nich na pálce přidala tři hity, tři doběhy a tři stažené body. Nulu v obraně držela ve spolupráci s nadhazovačkou Veronikou Peckovou i v semifinálové skupině proti Velké Británii.

V páté směně ovšem dostala ostrou ránu míčkem do prstu. A musela střídat. „Bylo to nešťastné, když se míč odrazí od pálky, je těžké zareagovat,“ popisovala nadhazovačka Pecková. „Katka tam měla druhou ruku a trefilo jí to ukazováček. Chtěla dohrát, ale nešlo to."

Vacková ránu zaledovala, prst měla provizorně zpevněný v dlaze. Podrobné vyšetření bohužel ukázalo na zlomeninu. Zápas proti Británii na catcheru dohrála Tereza Kubicová. Ta si pro změnu chvíli před tím bolestivě protřepávala ruku po špatně trefeném odpalu. Ale byla v pořádku, mohla zápas dochytat.

„Na chytání tady máme celkem čtyři holky, se všemi jsem trénovala, mohly by bez problémů zaskočit,“ informovala Pecková. Dvaadvacetiletá hráčka Ledenic, která sbírala zkušenosti i na Tchaj-wanu a Novém Zélandu, patří k nadhazovačkám s největší ranou. Míče jí z ruky létají rychlostí až 114 kilometrů v hodině. Je vysoká (183 cm) a při nadhozu navíc využívá i dlouhého skoku dopředu. Její rány jsou opravdu pořádně ostré. Po nešťastné teči to teď poznala i spoluhráčka.

„Bohužel, ale já nemůžu brzdit,“ pokrčila rameny Pecková. „Holky jsou připravené dobře, trénovaly jsme spolu. Tohle bylo nešťastné.“ Že je pozice catchera v softbalu poměrně riziková, nakonec v prodloužení poznala i Tereza Kubicová. Když se anglická soupeřka „slajdem“ a nohama napřed tlačila na domácí metu, doslova Kubicovou sestřelila. Ve chvíli, kdy se snažila v rukavici zkrotit dlouhý příhoz ze zadního pole. Ostrý střet, který si intenzitou a rizikem nezadá s ukázkovým fotbalovým skluzem (přičtěte hroty na speciálních botách), naštěstí Kubicová odnesla jen modřinami.

Více na https://isport.blesk.cz/clanek/ostatni/365652/peckova-ma-pecku-ceska-chytacka-ma-po-nestastne-teci-zlomeny-prst.html

  • Turnaj: Mistrovství Evropy žen