Open ČBP U10 v Hluboké nad Vltavou

Jeden z vrcholů sezóny v podobě Českého baseballového poháru U10 nás čekal uplynulý víkend v baseballovém areálu v Hluboké nad Vltavou. Abychom mohli poměřit své síly s týmy z celé republiky, museli jsme absolvovat dlouhou cestu a připravit se na prodloužený víkend, který zpočátku sliboval chladné počasí, ale nakonec nás překvapil teplem a sluníčkem. Část týmu se vypravila již ve čtvrtek odpoledne, druhá část, ta odvážnější, se nebála (hodně) brzkého ranního vstávání a dojela v pátek dopoledne.

V pátek a v sobotu nás čekaly boje v základní skupině. Do turnaje jsme vstoupili naplno, protože naším prvním soupeřem byl silný tým Draků Brno. Soupeř potvrdil svou kvalitu a z utkání jsme odcházeli s prohrou 3:16. Tu jsme nechali rychle za sebou a po krátké pauze nás čekal souboj s pražskými Eagles. Krásný zápas, kdy se nám dařilo na pálce i v obraně, nakonec vyhráváme 10:2. Výhra byla navíc okořeněna naším odpáleným homerunem, o který se postaral Sam a kterým se podařilo stáhnout hned 3 doběhy. Nálada v týmu byla hned výrazně lepší a výhra nás nabudila na sobotní zápas s pražským Tempem. Vyrovnaný zápas, ve kterém jsme ještě ve 4 směně vedli, ale nakonec skončil vítězně pro soupeře - 10:8. Tím jsme se dostali při 1 výhře a 1 prohře do kolečka s týmy Eagles a Tempo. Dalo by se říct, že v základní skupině nám chyběl kousek štěstí. Jen o jeden jediný doběh nám uteklo 2 místo ve skupině a skončili jsme těsně na 3 místě za Eagles Praha. Jen jeden jediný bod nás dělil od bojů o umístění v nejlepší osmičce a rozhodl o tom, že jsme zamířili do skupiny o 9 - 12 místo. 

Po obědě a odpočinku jsme nastoupili proti týmu Hroch Brno a nástup to byl famózní. V první směně se podařil odpálit další homerun, tentokrát Andymu, který znovu zajistil 3 doběhy. Většinu zápasu jsme vedli, soupeř ale dokázal v 5 směně dotáhnout skóre. I přesto nás dělil od výhry jediný úspěšný odpal, který mohl dostat běžce z 2 a 3 mety domů pro potřebný bod. Bohužel se nám to nepovedlo a zápas nakonec dospěl až do 7. extra směny. Ta vyšla pálkařsky lépe pro Hrochy a utkání končíme prohrou 10:15. Až později jsme se dozvěděli, že soupeř v poslední směně různě přeházel line-up a postavil na pálku své silné pálkaře. Velké zklamání a zároveň ponaučení do dalších utkání s tímto soupeřem. 

Postupně jsme se potkali ještě s Technikou Brno a Ježky Jihlava. Možná tím, že jsme s Technikou hráli až pozdě odpoledne, byl náš výkon po celý zápas mdlý a ospalý. Nedařilo se optimálně jak nadhazovači, tak hráčům na pálce ani v poli. Nakonec po herně nejméně vydařeném zápase v turnaji prohráváme zaslouženě 4:9. S Ježky Jihlava hrajeme další den brzy ráno. Jde o nejsilnějšího soupeře ve skupině o umístění. My se však stavíme soupeři odhodlaně a hrajeme o mnoho hezčí a vydařenější baseball než předešlý zápas. Je k vidění pěkné a vyrovnané utkání. Nakonec se ale přece jen projevila pálkařská převaha soupeře, která Ježkům zajistila výhru 9:5.

Ač končíme na celkovém 12. místě, s předvedenou hrou můžeme být po většinu času spokojeni. Odehráli jsme, kromě zápasu s Draky, většinou vyrovnané partie a nemáme se za co stydět. Opět jsme si potvrdili, že pokud odehrajeme utkání soustředěně po celou dobu a vyvarujeme se zbytečných chyb, můžeme hrát hezký baseball s většinou týmů v republice.

Nakonec nesmíme zapomenout na to, že děti si odnáší zážitky nejen z hřiště, ale také ze společně stráveného času. Areál jihočeského statku, kde jsme byli ubytováni, jim nabízel společné blbnutí v bazénu, což bylo vždy krásnou tečkou po dlouhém teplém dni na hřišti. Celé večery pak kluci běhali po rozsáhlé zahradě a hráli hry, využívali oblíbenou trampolínu a když už se později večer ochladilo, trávili čas ve společenské místnosti u fotbálku, nebo fandili našim baseballistům v zápase s Draky. 

Tým Arrows U10 reprezentovali: Sam Varga, Majkl Surý, Janík Stöhr, Andrej Dvořák, Dany Parva, Filip Drastich, David Opravil, Honza Světlý, Sebi Olsson, Tom Strachota, Kuba Agel a Šimon Sionko

Fotogalerie zde.