Klub - Aktuality

MISTŘI ČR 40+

Lépe to už nejde….

 

Letošní již šestý ročník MČR40+ začal na přelomu července a srpna v Praze na Krči, skončil v sobotu 04. září na staré dobré Kraví Hoře. Průběh turnaje výrazně poznamenalo počasí. V pražské části se odehrál jen páteční a sobotní program. Neděle byl totální rain out, obě hřiště pod vodou, následkem čehož byl nedělní program zrušen. Ale postupně…

Zkusím shrnout naše zápasy, pohled může být zkreslený časovým odstupem a sklerózou pisatele, ale fakta snad trefím.

Sedm týmů (Blansko se bohužel nesešlo) bylo rozděleno do dvou skupin, na první pohled Čechy x Morava.

 

STB Ostrava – Technika Brno – 9:10

Nic „lehčího“ jsme na začátek nemohli dostat. Technika přijela tradičně v silné sestavě, v kombinaci několika generací, kdy kdokoliv může a umí zahrozit. Po první směně hrozivých 0:5, ale neskládáme zbraně. Ve dvojce otáčíme na 7:6, ale tahanice pokračuje dále. V šestce ztrácíme vedení a sedmička je již bodově hluchá. Prohra o bod, ale se vztyčenou hlavou. Na kopci odvedl slušný výkon Tomík, střídaný v šestce Bráchou.  

 

Draci Brno - STB Ostrava – 6:11

Končí sranda, vzhledem k tříčlenné skupině je toto zápas o postup do SF. Naši pálkaři se trápí s rychlostí a převýšením brněnského nadhozu. Po pětce je to 6:6 a nervy pracují. Minimálně moje ano. Na střídajícího nadhazovače si konečně vzpomínáme, že umíme pálit a i díky chybám obrany Draků je po šestce stav 6:11, který už se do konce nemění. Na kopci začíná Brácha, dohazuje v klidu Gagi. Uf, jisté semifinále.

 

Technika Brno - STB Ostrava – 5:15

Tento zápas se hraje jako vložený ve tříčlenné skupině, první s druhým o pořadí, mj. proto, ať mají všichni férově stejný počet zápasů „v rukách“.

Do podvečerního zápasu za krásného počasí jdeme s tím, že semifinále je jisté a tedy o nic nejde. Ó jak jsem se mýlil…. Naštěstí se šťastným koncem. Třetí zápas v jeden den (celkem 21 směn), šetříme opory, co se dá. Ale pozor, na hřišti není žádné béčko, my béčko nemáme. Na kopec se staví Honza Karger, s tím, že se uvidí. Ano, doházel to s přehledem celé.  V obraně zahrajeme čtyři double plays, sám Richard zahrává tři auty ze své oblíbené třetí mety. Když přidáváme bomby v útoku, Tomík 4 z 5, a soupeř patrně vinou únavy z celého dne v obraně dost chybuje, tak končíme na výše uvedeném skóre. Ne, lehké to nebylo. Proti nám stál pořád kvalitní Pokec, střídaný nesmrtelným Mrazíkem. Ale chtěli jsme vyhrát a chtěli jsme dost.

 

Večer se v azylu pražského Globusu věnujeme studiu signálů a teorii kubánské revoluce s cílem celou Kubu osvobodit. Jak to v Karibiku dopadne, nikdo neví, nicméně team building v pravém slova smyslu.          

 

Nedělní ráno nás vítá masivním přívalem srážek. Po krátké konzultaci se přesouváme na hřiště, ale hrát se zřejmě nebude. Leda vodní pólo. Pořadatel své hřiště zná a vylučuje, že by se dnes vůbec mohlo hrát. Co teď? Po krátké poradě zástupců týmu se určuje pořadí na 5.-7. místě (jeden zápas spodní skupiny se stihl v sobotu ještě odehrát). V bitvě o medaile se po kratší diskusi rozhoduje následovně. Druzí v obou skupinách obsadí dělené třetí místo. První z obou skupin - STB Ostrava a Old Boys Praha odehrají finále na devět inningů na neutrálním hřišti a sice v sobotu 04.09.2021. Jiné rozumné řešení se vzhledem k nabitým kalendářům nenabízelo. Óóó, jak byl sobotní večerní „pouťák“ důležitý.     

 

Finále

Nevím, odkud začít. Od prvního tréninku jsem mockrát slyšel, že lepší mrtvý, nežli druhý. A v mezičase mezi turnajem a finále, že třetí finálovou účast už musíme zlomit. Těch pár tréninků tomu odpovídalo, makalo se jako kdysi zamlada. V týmu máme trenéry mistryň Evropy, vicemistrů Evropy, dva aktuální vítěze Extraligy a hromadu dalších úspěšných lidí, ať již v baseballu a/nebo mimo něj. Co jim já můžu vykládat, jak je mám motivovat? Nic a nijak, všichni vědí, o co jde a nepotřebují radit, od prvního nadhozu je to sakra vidět. Kvalitně připravené hřiště na Technice, nádherné baseballové počasí, modré nebe, více si nemůžeme přát. KOVO (Old Boys) přijelo stejně jako my v silné sestavě. Jdeme na to!

 

Los mincí nám přisuzuje roli hostů, jdeme pálit. Vedení 6:0 po dvojce. Ale to v naší kategorii moc neznamená, memento prohraného finále 2019 na domácí půdě máme v hlavě. Gangster na kopci kouzlí, obrana ho jistí a až do šestky stále s nulou. Pálkaři řádí, Žlába posílá tříbodovy HR v šestce, skóre zavíráme na rozdíl pěti body v osmičce. Old Boys dávají dva body (6th a 8th), střídající Ušín pokračuje v trendu a nepouští soupeře k ničemu, co by obrana nezvládla. Zápas končí rozdílem v osmičce luftem do rukavice CF Aleška. 15:2 na body, 22:7 na hity. To je finální stav. Každá výhra v kolektivním sportu má cenu zlata a tato ji má doslova. V tom výčtu géniů v našem týmu jsem nenapsal, že většina z nás toho moc nevyhrála. Až teď si můžeme říkat mistři. Jasně, že je to srandovní lokální turnaj, který vlastně nikoho nezajímá. Ale pro nás má v té chvíli hodnotu vyhrané Světové Série.                     

 

Lépe to už letos opravdu nešlo.

Pořadí ročníku 2021 vypadá následovně:

  1. STB Ostrava
  2. Old Boys Praha
  3. 3.-4. Late Harvest Praha, Technika Brno
  4. Rýchory
  5. Bongo Liberec
  6. Draci Brno

 

 A komu tedy můžete celý rok říkat Mistře?

Pavel Burkovič, Radovan Bušovský, Tomáš Dopita, Pavel Kasperčík, Jan Karger, Petr Kovala, Richard Köhler, Martin Kubovčík, Petr Kubovčík, Michal Lisko, Aleš Navrátil, Petr Soukal, Milan Sýkora, Tomáš Šícha, Jirka Šimek a Jan Žlábek. Láďa Mareček a Marek Ščerba z pozice kaučů.  No a mi případně také.

Poděkování Frankiemu Kučerovi za jeho práci pro nás, veterány, vážíme si toho.

Poděkování pořadatelům do Prahy i Brna.

Poděkování rozhodčím, bez Vás by to nešlo.

Pro zájemce o konkrétní výsledky, průběh a statistiky odkaz na stránky asociace. https://www.baseball.cz/turnaj-601/mcr-veteranu/

Pánové, kolegové, kamarádi, spoluhráči, bylo mi ctí a potěšením se Vám motat na lavičce a strávit s Vámi parádní dny na poli sportovním i doprovodném. Vážím si Vašeho nasazení a zápalu pro věc, bez toho to nejde. A když se to navíc podaří jako letos, no však víte…

Co dodat závěrem?

Že se už teď těšíme na příští ročník u nás doma. Že uděláme všechno proto, abychom byli na bedně, nejlépe úplně nahoře.

CUBA LIBRE!!!

Bob Kaloč ml.

Manažer týmu STB Ostrava