Lépe to už nejde III.

Chtěl jsem si původně do nadpisu půjčit slogan Roberta Záruby z května 2001, ale jsme dost originální na zachování vlastní formulace.

Letošní již osmý ročník MČR40+ hostil poslední červencový víkend náš Arrows Park v Ostravě. Po letech se podařilo odehrát celý turnaj téměř bez vlivu počasí.

Po roce jsme hráli turnaj opět s osmi týmy, ve stejném složení a dle stejného rozpisu jako v posledních dvou letech. Osmým účastníkem byl opět tým Broken Bones, seskládaný Radkem Procházkou z hráčů z různých koutů země. Klasické rozdělení do dvou skupin, dále křížové SF i „spodní“ SF, v neděli pak paralelně boje o třetí a sedmé místo a konečně po poledni boj o Pohár. Vzhledem k tomu, že se objevují další zájemci o účast na MČR, je sedmé, resp. osmé místo důležité pro odehrání kvalifikace mezi osmým týmem a kvalifikantem/y na příští ročník se stejným počtem osmi týmů.    

STB Ostrava – BONGO Liberec – 12:2
Turnaj jsme zahájili na našem béčku s tradičním účastníkem z Liberce. Výsledky s Bongem vypadají občas jednoznačně, ale letos stejně jako v minulých letech jsem se na body opět nadřeli. K tomu obvyklá rozjezdová nervozita, hra na „béčku“ a houževnatý soupeř. Navíc část hráčů obou týmů má v rukách ranní neplánovanou „brigádu“ na úpravu obou promáčených hřišť. Obranu z kopce velmi kvalitně vede Láďa Mareček a s 95 nadhozy si připisuje win. V útoku stojí za zmínku výkon Tomáše Dopity, 2 ze 3 a RBI 4. čeká nás půldenní odpočinek.   

STB Ostrava – Broken Bones 11:8 
Večerní zápas v 19:30, téměř celý pod světly. Stejně jako loni těžký soupeř, nedává nám nic zadarmo a výsledkem je sedm směn vyrovnané bitvy. V pětce přidáváme 3 body, soupeř koriguje v sedmičce jedním bodem, ale víc naše obrana nedovolí. Zápas končíme 6-4-3 dablem a je hotovo. Druhá výhra a jistota účasti v sobotním SF. Na kopci se vystřídal Petard se 4IP, doházel Tomík. Bráchové v útoku přiložili sedmi RBIs.     

STB Ostrava – Late Harvest 12:11 
Přímý zápas o první místo ve skupině, stejně jako loni. Vždycky o něco jde. Nemá smysl taktizovat nad soupeřem pro SF, i kdyby bylo známo pořadí ve druhé skupině, což v této chvíli stejně není. Do zápasu jdou oba týmy naplno a vyrovnaný výsledek to jen podepisuje. Poslední hit Honzy Kargera znamená náš vítězný doběh a zápas končí výše uvedeným těsným výsledkem. Na kopci se chvíli hledá Marin, aby nakonec vydržel 3 a půl směny, střídán osvědčeným „mezistupněm“ Honzou Kargerem. Zápas s klidem zavírá Aleš Navrátil, který ve třetí směně pomáhá útoku tříbodovým HR, stále mu to lítá!  

Druhá skupina má zajímavý průběh, do kterého výrazně promluví Rýchory, pozdější finalista MČR a troufnu si říct příjemné překvapení turnaje. Výsledky posílají do spodního SF oba silné brněnské týmy, nahoru jdou Rýchory a Old Boys Praha, náš soupeř pro semifinále.

Semifinále STB Ostrava - Old Boys Praha – 4:3
Start reprízy posledních dvou finálových střetů je posunutý kvůli skluzu celého programu. Navíc je po první směně přerušen pro očekávaný déšť. Radar naštěstí nelhal, po pauze a krátké úpravě se pokračuje a hraje až do konce pod světly za střídavého pološera a difúzního světla, což „oceňují“ zejména polaři při vyšších odpalech… Jak je vidět z výsledku, vyrovnaná bitva, oba soupeři se nemají čím překvapit. Startující kvalitní nadhazovači Basilio a Gagi, z tribuny to musí být podívaná. Z lavičky lehké nervy, ale počítají se výsledky. Vyrovnaný průběh, bitva o každý nadhoz a metu. Po šesti směnách vedeme 3:2. Musím zmínit dva zákroky našeho LF Marina Ščerby. To, co se mu podařilo chytit ve 4. a 6. směně při dvou autech a obsazené druhé a třetí metě dle mého názoru rozhodlo zápas. Takové zákroky se moc často nevidí a v naší kategorii ještě méně. Pro zájemce máme zaznamenáno na videu. Marku, smekám i po týdnu!     
Na začátku sedmé směny už je na kopci Tomáš Šícha (od šestky). Soupeř srovnává dvěma hity po ose Kolkus/Pospíchal na 3:3, ale pak obrana naštěstí zavírá půlsměnu dvěma auty v infieldu. Jdeme do útoku s cílem to urvat, začínáme leadoffem, co si více přát. Dva rychlé auty. Na pálku jde třetí Aleš a obsazuje singlem první metu. Petardův line-drive do RF vnějšímu polaři naštěstí jen škrtne o rukavici a náš „mladý“ běžec z jedničky skóruje a posílá tým do pátého finále v řadě! Obrovská radost na naší straně, těžký zápas s výborným soupeřem. Jestli mají někdy vyhrát oba, je to tento zápas, sportovní bitva par excellence.     

Večer následuje tradiční posezení v prostorách  Original Baseball Restaurantu Arrows. Každý rok považuji tuto „after party“ za vrchol turnaje. Hodiny rozhovorů s lidmi, kteří mají stejnou lásku a stejné mentální nastavení. Frankie, toto je zhmotnění Tvého Baseball forever!, díky!!!

Finále Rýchory – STB Ostrava 5:13
Potřetí za sebou prohrávám los mincí s kapitánem soupeře. Co se mi v té chvíli honí hlavou není podstatné, Rýchory nejsou ve finále náhodou, na cestě porazily tři silné týmy a rozhodně nevypadají na to, že si jdou zahrát. Pro mne jsou (bez jakéhokoliv despektu prosím) překvapením a černým koněm turnaje. Na začátku si velkým tlakem na pálce (12 pálkařů v první směně) vytváříme polštář šesti bodů. Náš line-up je při chuti a málokdo by se mu dnes chtěl na kopec postavit. My na kopec stavíme železného Gagiho podpořeného bezchybnou obranou. V půlce zápasu ho střídá Tomáš Šícha a po sedmi směnách zavírá zápas. Varianty byly, ale oba dva dříči se s tím poprali na výbornou a dovolili s chutí hrajícímu soupeři pouze pět bodů. A když už teklo do bot, vytáhla obrana Marinův zákrok, tentokrát realizovaný CF Alešem, který skvělým chytem uzavřel čtvrtou směnu. V útoku si Aleš, Irbis a Dopi připsali po dvou hitech, o Petardových 5/5 nemluvě. Zápas, stejně jako loni, zavíráme autem 6-3 a můžeme jásat.       

Pořadí ročníku 2023 vypadá následovně:

  1. STB Ostrava
  2. Rýchory
  3. Old Boys Praha
  4. Late Harvest Praha

5.-6. Broken Bones

5.-6. Draci Brno

  1. Technika Brno
  2. Bongo Liberec

Poděkování Frankiemu Kučerovi zaznělo výše, ale stejně na závěr – Díky! Poděkování rozhodčím a zapisovatelkám, letos to šlapalo! Nemám zprávy, že by během turnaje něco neklapalo, tak snad se u nás všem líbilo!

Klubu Arrows díky za skvělou organizaci turnaje, úpravu hřiště, catering, Plzeň atd. Karin, Gagi, field crew, tabule, hudba, restaurace – díky, je proč být hrdý na Arrows!

Dále děkujeme Moravskoslezskému kraji a Úřadu městského obvodu Poruba, bez jejichž finanční podpory by se tento turnaj neuskutečnil.

Pro zájemce o konkrétní výsledky, průběh a statistiky odkaz na stránky asociace.

https://stats.baseball.cz/cs/events/2023-mcr-veteranu/home

Ctrl-C – Ctrl-V po-xté - pánové, kolegové, kamarádi, spoluhráči - bylo mi ctí a potěšením se Vám motat na lavičce a strávit s Vámi parádní dny na poli sportovním i doprovodném. Vážím si Vašeho nasazení a zápalu pro věc, bez toho to nejde. DĚKUJI!!! Jedeme dál!

CUBA LIBRE!!!
Bob Kaloč ml.
Manažer týmu STB Ostrava