Evropský Baseballový pohár mistrů 2023 – Holandská „kolečka“.

Konečné sedmé místo neodpovídá předváděné hře, kterou se mužský tým Arrows Ostrava prezentoval na tomto nejlepším evropském klubovém klání. 

Ale pěkně popořadě. Ve skupině byli našimi soupeři Bonn Capitals, Rouen Huskies a domácí HCAW, pozdější vítěz celého turnaje. 

V prvním zápase turnaje jsme vyzvali německého mistra, Bonn Capitals. Skvělý výkon Ondry Satorii na kopci byl základním kamenem výhry 3:1. Obrana se nevyvarovala pár zbytečných chyb, a právě díky jedné z nich, tak jediný bod Bonnu svítil na tabuli hostů. V zápase, kde spíše panovaly obavy, jak po nevydařené extraligové základní části takový duel zvládneme, jsme hlavně sami sobě ukázali, že jsme silný tým a dokážeme hrát s kýmkoliv. Po celý průběh zápasu jsme byli lepším týmem, což ocenili i přihlížející špičky evropského baseballu.

Následující den nás čekali domácí HCAW, kde jsme rozhodně nebyli favority. S dilematem složení optimální nadhazovačské rotace a svědomím, že důležitý zápas o postup ze skupiny nás čeká následující den proti francouzskému mistru z Rouenu, jsme přesto začali s vervou nedat kůži lacino. O to se měl postarat Marko Vykoukal na kopci, který tak činil až do dohrávky 3.směny, ve které domácí HCAW explodovali na pálce a šesti body dali jasný ráz výsledku. Na pálce jsme tentokrát byli bezzubí, a tak se sestavou prohnali hráči širšího kádru. Prohra rozdílem, 12:2 po sedmé směně byla, jak se později ukázalo, klíčová v cestě za úspěchem. 

Nový den, nový soupeř Rouen Huskies. Zápas, kde i jeho výhra nám nemusela stačit na postup ze skupiny, jsme na kopci odstartovali s tím nejzkušenějším, Borisem Bokajem. Francouzi, kteří zde ještě nevyhráli ani zápas, nám nedali nic lacino. Bezbodový zápas se držel až do začátku 4.směny, 2 auty, kdy jsme smrští hitů a agresivního baserunningu 4x skórovali. Huskies malinko kousali, ale bezchybná obrana nedala Francouzům prostor více se nadechnout. Výhra 5:1 a s bilancí 2-1 ve skupině, čekání na večerní duel Bonnu proti HCAW.

V matematice potencionálního kolečka dvou výher a jedné prohry, nám bylo jasné, že k našemu postupu potřebujeme výhru domácích HCAW nebo jejich drtivou rozdílovou porážku. Bohužel ani jedno z toho se nestalo, HCAW dali šanci hráčům z lavičky a „pohlídali“ si prohru 2:5, která nás eliminovala z bojů o medaile. 

Turnaj byl neúprosný. S pocitem zklamání jsme šli dolů do skupiny o 5.-8.místo bojovat za své jméno, vlajku naší země a udržení místa v této elitní společnosti, proti německému Paderbornu. Do boje vlétly naše naostřené hroty čtyřmi body hned v dohrávce první směny. Západní sousedé nebyli dlouho schopni najít recept na naši nadhazovačskou rotaci. První doběhy zaznamenali, na skvěle házejícího Jirku Hikla, až ve 4.směně. V téže směně jsme odpověděli stejnou mincí a drželi si stále čtyř bodový odstup. Drama přesto přišlo na začátku 8.směny. Sérii hitů soupeř přetavil na tři body a náš náskok se scvrknul rázem na jeden bod. Svou ostrost hrotů jsme opět ukázali v dohrávce osmičky, přidali uklidňující bod, aby následně v 9.směně svůj „save“ zapsal Ondra Satoria a dovedl nás k výhře 7:5. Uff, oddech a hrdost byly okamžité dojmy procházející snad všemi.  Zrodila se tak jistota udržení účastnického místa pro český baseball v příštím ročníku.

Rozpis turnaje nás do posledního duelu, ve skupině o 5.-8. místo, poslal proti starým známým Drakům Brno. S jistotou udržení obou míst pro příští rok, oba týmy dali v šanci i hráčům širšího kádru. Přestože již o „nic nešlo“, vzájemná rivalita udělala ze zápasu slušnou ofenzivní podívanou a rozhodně to nebyl zápas na pohodu. Draci nás, hlavně díky aktivní první třetině zápasu, nakonec přehráli 14:10.

A tak nás ironie „koleček“, tentokrát ve skupině o 5.-8. místo, nechala dopít kalich hořkosti do dna. Kdy se koeficient výpočtů přiklonil více k Drakům respektive Paderbornu. 

Díky těmto matematickým algoritmům, kterým rozumí snad jen jaderný inženýr, končíme sedmí, předposlední. S nejlepší bilancí v historii našich účastí na evropských pohárech, 3 výhry a 2 prohry! Ale ono to je jedno, protože nás hlavně těší a hřeje u srdce prezentace celého týmu Arrows Ostrava. Jedna silná parta, které chyběl malý kousek k historickému úspěchu v 50leté historii klubu.

Děkujeme za finanční podporu Moravskoslezskému kraji a Magistrátu města Ostravy, bez které bychom se této akce nemohli účastnit.