MČR U10 - Hluboká n. V.

Mladší žáci již podruhé tento rok cestovali do Hluboké nad Vltavou, která po červnovém Supercupu hostila první zářiový víkend také MČR této věkové kategorie. Povedený Supercup nám zajistil „hratelnou“ skupinu s Hrochy, Frýdkem, Kotlářkou a Blanskem.

Do turnaje vstupujeme zápasem s Kotlářkou. S tímto soupeřem se jedná o naši premiéru a jsme zvědaví, jak bude naše hra po prázdninové pauze vypadat. Od první směny jdeme do vedení, postupně přidáváme doběhy. Odpaly Kotlářky končí většinou v rukavicích našeho vnitřního pole, které hraje spolehlivě outy. Dá se říct, že zápas máme pod kontrolou a po pěti směnách vítězíme 12:4. V zápase tým zažívá také velkou radost z Lukiho prvního HR v turnaji.

Ve druhém pátečním zápase potkáváme oblastní Frýdek-Místek. Na soupeře, se kterým jsme letos odehráli již tři vítězné zápasy, si věříme. Víme ale, že nás tento tým v posledním zápase potrápil a není možné jej podcenit. V zápase není naše koncentrace ideální, protože soupeř není tentokrát v útoku moc nebezpečný, ale k žádnému překvapení nedochází a po pěti směnách je skóre 10:0.

Do posledního zápasu dne jdeme proti Hrochům z Brna.  Zápas sice končí vysokou výhrou konečných vítězů turnaje 15:2, tým se ale prezentuje solidní obranou a v pěti směnách dostáváme pouze jedno „bůro“. Celkový dojem z prvního hracího dne je proto pozitivní.

Druhý den začíná utkáním s Blanskem, který nejspíše rozhodne o tom, který z těchto týmů doprovodí Hrochy do čtvrtfinále. Jedná se o vyrovnaný souboj, kde dvakrát reagujeme na čtyř a tříbodový náskok soupeře a po třetí směně je skóre 7:7. Závěr zápasu nám ale nevychází, když nervózní obrana umožnuje další doběhy a my sami se, ačkoliv se první dva pálkaři po hitech dostávají na metu se dvěma strike outy, zbavujeme možnosti zápas otočit. Tady bylo po zápase spousta slz. Dětem až po utkání oznamujeme, že díky nečekané výhře Kotlářky nad Blanskem kvůli lepšímu skóre postupuje mezi nejlepších 8 taky Arrows!

Ve čtvrtfinále potkáváme dalšího finalistu turnaje, Eagles. Ačkoliv prohráváme po pěti směnách 10:2, jedná se o náš nejlepší výkon na turnaji. Hned v první směně soupeř těžkými odpaly skóruje pěti body. Je pozitivní, že tentokrát výše skóre nemá na náš odhodlaný výkon žádný vliv a ve zbytku utkání předvádí zejména vnitřní pole bezchybnou obrannou hru, kdy dokonce zahráváme náš první životní double play 6–4–3. I na pálce se daří trefovat linedrivy hluboko do vnějšího pole, ale tady jde vidět největší rozdíl mezi oběma týmy, kdy Eagles jsou tyto míče na rozdíl od nás schopni zahrát. Jediné body, které se nám podaří stáhnout jsou díky Lukiho druhého HR v turnaji. Velká radost! Přes prohru se vracíme v dobré náladě na společné ubytování, kde až do tmy probíhá wiffle ballové klání.

V prvním zápase ve skupině o 5-8 místo narážíme na Trutnov. Rytíři nás letos sice již dvakrát porazili rozdílem, ale věříme, že je v našich silách jim porážky oplatit. Zápas tak začínáme zostra a hned v první směně skórujeme 4 body. V druhé a třetí postupně přidáváme po bodu, obrana je pevná a na konci třetí směny vedeme 6:2. Ve čtvrté vycházíme bodově na prázdno a soupeři se v dohrávce daří využít naší slabší chvilky, nakládá nám třetí „pětku“ na turnaji a ujímá se tak vedení 7:6. Na další obrat tým nenašel sílu a nezbývalo než soupeři opět poblahopřát k vítězství. Po zápase s Trutnovem bylo cítit zklamání, protože si všichni uvědomovali, že tentokrát jsme byli opravdu blízko. To je ale baseball a utkání končí až posledním outem.

Nezbývalo nic jiného než prohru pustit z hlavy a dobře se naladit na poslední zápas, ve kterém jsme o celkové sedmé místo měli zabojovat s Miners Kladno. S tímto týmem jsme se ještě v soutěžním utkání nikdy nepotkali. Od začátku se jedná o vyrovnaný zápas, kdy se daří více obraně než útoku. Sice se nám daří dobře trefovat míče, ale bohužel vždy do dobře postavené obrany. Po čtvrté směně vede Kladno 3:2 a zbývá poslední útok. V dogoutu tedy probíhá přímluva k týmovému talismanu „šišce“ a sérií hitů a pěti doběhy otáčíme zápas a jdeme do dohrávky. V ní se sice Kladnu daří stáhnout dva body a dostat běžce při jednom outu na první metu, my ale udržíme nervy a po šlapaném outu na druhé metě a chyceným flyem na třetí vypuká zasloužená radost. Na turnaji obsazujeme konečné sedmé místo.

Turnaj nám opět ukázal, že jak naše obrana, tak útok se zlepšují. Na metách jsme více agresivní. Téměř všichni hráči jsou schopni odpálit tvrdě do vnějšího pole. V obraně hraje vnitřní pole již vcelku rutinně a s malým množstvím chyb. Abychom ovšem mohli hrát vyrovnané zápasy s týmy z první osmičky je třeba mít i spolehlivé vnější pole. Trenéři si z turnaje odnášejí množství podnětů, na kterých aspektech naší hry je třeba na tréninku pracovat.                       

Za trenéry bych rád poděkoval hlavně dětem, které musely nejednou prokázat pevné nervy a zejména díky týmovosti se většinou dokázaly vypořádat s nepříznivým vývojem v těžkých zápasech. Tohle nebývalo úplně zvykem a rádi bychom věřili, že si toto nastavení přenesou do další sezony, která bude jistě zase o něco náročnější. Dále pak všem rodičům, kteří nás podporovali mohutným povzbuzováním při zápasech a také organizačně.

Na turnaji Arrows reprezentovali: Aňa, Bela, Dominik, Honza, Igi, Kuba, Luki, Miki, Přemek, Radim a Teo

Fotogalerie zde.