Klub - Aktuality

Super Cup 2014

Letošní superpohárové turné mladších žáků jsme zahájili v neděli 4.5. v Šumperku. Bronzový Superpohár byl zároveň i součástí dlouhodobé soutěže SmOP.
Turnaj bez účasti polských týmů jsme zahájili vítězným zápasem se Skokany 6:16.
V následujícím zápase s Cannibals si to ve vnitřním poli zkusili i mladší hráči a začátečníci. Navzdory dramatickému průběhu jsme i tento zápas dotáhli do vítězného konce 13:18.
V posledním zápase jsme si ještě poradili s Klasiky 3:14 a tak i po tomto turnaji zůstáváme v čele tabulky SmOP neporaženi.

Na Stříbrný Superpohár jsme v sobotu 31.5. do Pardubic vyrazili vlakem. Turnaje se kromě Arrows a Klasiků ze severní Moravy, účastnil tým Sparks Mladé Buky a hned dva domácí týmy Wayne's World U10 a U8.
V prvním zápase si naši vnitřní polaři na travnatém povrchu nedokážou poradit s míči po zemi a Klasici nám v úvodních dvou směnách nakládají po 5 dobězích. I přes velký tlak na pálce se z nepříjemného stavu již nedokážeme dostat a podléháme 10:16.
Ve druhém zápase vítězíme s mladičkým týmem domácích Wayne's U8 se skóre 8:20.
Po dovednostních soutěžích Masters nás čekají Sparks. Tým posílený o další hráče z oblasti je nad naše síly. Přehrává nás jak v útoku tak i v obraně. Přestože v poli již neděláme tolik chyb při zpracování, agresivní běžci po metách nás dostávají pod neustálý tlak, na který prozatím nejsme moc zvyklí. V jednoznačném zápase si připisujeme již druhou prohru 20:3.
Poslední zápas s domácím týmem Wayne's U10 se tak stává soubojem o třetí místo. Opět se nám nedaří začátek zápasu a z pole jdeme bez toho, abychom zahráli 3 auty. V další směně už prohráváme o 6 bodů a snažíme se tým dostat zpět do hry. Na pálce se nám začíná dařit a postupně skóre dotahujeme, blíží se však konec časového limitu. Pouhou minutu před koncem limitu prohráváme o bod a rychle vybíháme do pole. Daří se nám zahrát 1-2-3 inning, na pálce stahujeme dva body a definitivně otáčíme zápas v náš prospěch na konečných 11:10.
Na Stříbrném Superpoháru tak končíme na 3.místě jak v turnaji tak i v Masters, čímž si zajišťujeme postup do Prahy.

Letošního Zlatého Superpoháru (Super Cupu) se účastnil rekordní počet 24 týmů z toho 8 zahraničních. Oproti předchozím ročníkům se nově hraje s nadhozem trenéra (Coach-pitch). 3.místo v Pardubicích nás zařazuje do skupiny B společně s týmy Sokol Hluboká, Joudrs Praha, Hroši Brno, BC Vilnius (Litva) a Volki Moscow (Rusko).
V prvním zápase si proti brněnským Hrochům postupně na pálce zvykáme na letící míč. Zápas má vyrovnaný průběh a po půl hodině je stav 2:2. Hrochům se daří přidat 2 doběhy na naše nepovedené zákroky v poli, na což již nedokážeme v dohrávce odpovědět a zápas končí 2:4.
Druhý zápas proti Vilniusu začínáme v útoku sérií pěkných odpalů a po dvou směnách vedeme 5:3. Útočně naladěný litevský tým se nevzdává a postupně dorovnává skóre na 6:6. Opět nám utíká konec zápasu a po nezahraných nabídnutých autech ve vnitřním poli prohráváme 10:6.
Ve třetím pátečním zápase se softballovými Joudrs se od začátku trápíme na pálce, několik pěkných odpalů končí v lapačkách soupeře. Naproti tomu v poli nejsme schopni zahrát aut a zápas zaslouženě prohráváme 4:2.
Po zápase ještě unavení hráči absolvují dovednostní soutěže Masters, ve kterých obsadíme 15.místo.
V prvním sobotním zápase nás čeká favorit skupiny Sokol Hluboká. Na plný počet bodů odpovídáme v dohrávce 1. směny také 5 doběhy. V další směně se ujímáme vedení, bojovný soupeř se však nevzdává, postupně dotahuje náš náskok a nakonec těsným výsledkem v zápase 11:12 vítězí.
Posledním naším soupeřem ve skupině byli Volki Moskva. Ruští hráči jsou jako vždy útočně naladění a jejich švihy vypadají, že po kontaktu skončí míč někde mimo areál. Postupně se dostáváme do zápasu, ale opět chybí k vítězství jen malý krůček a prohráváme i poslední zápas ve skupině opět nejtěsnějším možným skóre 12:11.
Poslední 6.místo ve skupině nás posílá do neradostných bojů o 21. až 24. místo. Pohled do statistik sice nevypadá zle, nicméně vždy nám chyběl krůček k vítězství. Jako tým bohužel nedokážeme v poli odvést stabilní výkon během celého zápasu a vždy nám utíká jedna směna v rozhodující fázi. Jako tým máme 11. pálkařský průměr (BA) a vždy, kromě nepovedeného zápasu s Joudrs, máme lepší BA než soupeř.
Ještě v sobotu se utkáváme s Reds Budapešť, které dokážeme přetlačit i přesto, že se nám příliš nedaří na pálce ani v poli. Celková únava je již vidět na každém z hráčů. Vítězství 3:5 nad maďary nás posílá do boje o 21.místo.
V neděli tedy nastupujeme proti dalšímu zahraničnímu soupeři Abator Kišiněv. Z počátku se nám příliš nedaří na pálce. Navíc nám pálkaři soupeře v poli nabízí fly-auty, které nedokážeme zahrát. Celkově už nám chybí síla bojovat a poslední zápas s moldavci ztrácíme 4:6.
V turnaji tak obsazujeme 22.místo. Výkon v soutěžích Masters nás posunuje výše a v celkovém pořadí nakonec obsazujeme 20.místo. Na vyhlášení jsme mile překvapeni, že Lukáš získává individuální cenu za nejvíce zahraných autů bez asistence.

V Pardubicích a zejména v Praze za úmorného vedra bojovali tito hráči (nejčastější post):
Šimon Všetečka (P), Mirek Dostál (C), Lukáš Hurta (1B), Kája Kovalská (2B), Zoe Slaná (SS), Dan Surý (3B), Vojta Švigost a Pepík Dostál (LF), Ben Kovalský a Filip Hubáček (CF), Adam Kyčmer a Filip Šín (RF).

Tímto bych chtěl poděkovat Kubovi Kubicovi, že nám v Praze jako nadhazovač pomáhal. Velké díky patří také rodičům, kteří s námi do Pardubic a do Prahy jeli a v průběhu turnajů neúnavně fandili!

Tuto sobotu nás ještě v Olomouci čeká poslední jarní kolo oblastního přeboru ze stativu, kterého se navíc zúčastní vídeňský tým Wanderers. 

  • Tým: Coachpitch U10