Klub - Aktuality

Odpalovat? Tak to mě baví, říká baseballista Arrows Ostrava Tomáš Juněc

Napsali v Moravskoslezském Deníku.

Autor Jiří Uhlíř

Je silovým pálkařem a v tomto roce ukázal pořádné svaly! Třiadvacetiletý Tomáš Juněc je velkým talentem českého baseballu. Vždyť letos předvedl jedenáct homerunů (odpalů za plot), táhl Arrows Ostrava a prosadil se i v reprezentaci.

„V příštím roce si přeji vybojovat s Arrows titul v domácí extralize," prohlásil Juněc, který hraje baseball od deseti let. Na začátku kariéry však byl na jiném postu – pálkaře se snažil přelstít jako nadhazovač.

Proč jste u nadhazování nezůstal?

Objevily se u mě problémy s ramenem, loktem a bicepsem… S rukou jsem chodil po vyšetřeních, často jsem byl u doktora. Nemohl jsem se ani napít pravou rukou, natož ji zvednout nad hlavu. Nadhazovači mají jednostrannou zátěž, je to fakt náročné. Vždyť za zápas dají třeba sto nadhozů v plné síle. To ostatní posty jsou velice rozmanité – házíte, chytáte, skáčete…

… a hlavně odpalujete, což je vaše aktuální disciplína.

Ano, to mě moc baví, letos obzvlášť. Před sezonou jsem během zimní pauzy hodně posiloval, asi sedm měsíců v kuse. Myslím, že se to projevilo.
Dal jste jedenáct homerumů, nejvíc z celého týmu Ostravy. Celkem jich máte na kontě devětadvacet. Jak je trénujete?
To je hodně o drilu. V Arrows trénujeme na automatu, který vám odpaluje míče. Za den jich dám třeba dvě stě v kleci. Takhle se připravujeme hlavně přes zimu. Na sezonu už by měl být švih dobrý, pak už je to jen o hlavě. Hodně mi prospěla také zkušenost v Mexiku, když jsem za českou reprezentaci hrál kvalifikaci na World Baseball Classic. Bylo to v kotli pro třicet tisíc diváků. Našimi soupeři byli domácí profesionálové z americké ligy MLB.

Předpokládám, že měli pekelně rychlý nadhoz…

Rychlejší jsem neviděl. USA a celá Latinská Amerika je zblázněná do baseballu, každý sní o tom, že se dostane do MLB, kde jsou snové peníze. Vlastně v žeb᠆říčku sto nejbohatších spor᠆tovců světa je nejvíc baseballistů. Bylo skvělé, když jsem se střetl s profíky. Poznal jsem rychlé nadhozy, nebál se jich. Tím jsem získal také sebevědomí do extraligy. Dařilo se mi ale i na jiné akci.

Na jaké?

Před mistrovstvím Evropy jsme hráli na Italském base᠆ballovém týdnu. Právě proti domácím se mi podařilo dát homerun, první v reprezen᠆taci. Díky němu jsme silné Italy porazili 2:1.

Hokejista touží po NHL, basketbalista po NBA. A vy, jako baseballista, chcete do MLB?

Přiznám se, že jsem na to už asi moc starý. Tam si kluby vybírají osmnáctileté hráče a pracují s nimi. Já bych chtěl hlavně do nějaké kvalitníevropské ligy, třeba do Nizozemska. Ale MLB sleduji skoro každý den. Fascinuje mě.

Čím?

Na zápasy chodí v průmě᠆ru třicet tisíc diváků, a to hlavně rodiny s dětmi. Mají to jako zábavu spojenou s tradicí. Baseball je v USA kulturně zakořeněný sport. Letos vyhrálo Světovou sérii Chicago Cubs, a to po 108 letech! Finále sledovala celá Amerika, několik dní se nemluvilo jen o volbě nového prezidenta. Když se basebal᠆listé vrátili do Chicaga s tro᠆fejí, v ulicích je vítalo pět milionů lidí. Neskutečné.

Proč jste se zamiloval do baseballu?

Baseball je komplexní sport – rychlý, náročný, ve vteřině se musíte rozhodnout, být šikovní. Navíc je velice chytrý. Ano, zápasy trvají třeba tři hodiny, ale když se v nich něco stane, tak to budí hodně emocí.

Letos jste skončili s Arrows na třetím místě v domácí extralize. Jste s tím spokojení?

Jsme. Před sezonou náš tým opustilo několik zkušených hráčů. Všichni o nás tvrdili, že budeme hrát baráž o extraligu, že nemáme šanci být vpředu. Měli jsme hodně mladých hráčů… Nakonec jsme ale překvapili, bojovali v semifinále a skončili třetí. Spokojenost s umístěním určitě byla.

Jaké má tým plány v příští sezoně?

No, ty nejvyšší… Chceme do finále, minimálně. To jsem ještě nehrál. V příštím roce to ale nebude snadné, extraliga se bude rozšiřovat o dva týmy, celkem nás bude deset. Přibudou zápasy, což je dobře. Teď nás čeká hlavně trénování, start extraligy bude koncem března. Těšíme se.

VIZITKA Tomáše Juněce

Datum narození: 4. října 1993
Sport: baseball
Post: První metař
Klub: Arrows Ostrava
Největší úspěchy: mistr Evropy do 18 i do 21 let, 5. místo na MS do 23 let
Počet homerunů letos: 11
Počet homerunů v kariéře: 29

Zdroj: http://moravskoslezsky.denik.cz/ostatni_region/odpalovat-tak-to-me-bavi-rika-baseballista-arrows-ostrava-tomas-junec-20161205.html