Klub - Aktuality

Bronzové STB!!! Aneb Veteráni Arrows se neztratili !

STB na MČR 40+ 2018 v Brně

 

Uplynulý víkend 31.08. - 02.09.2018 strávil tým veteránů STB Ostrava na třetím ročníku MČR kategorie 40+ v baseballu. První dva ročníky sice unikly naší pozornosti, o to více jsme se soustředili na přípravu na účast na již zavedeném prestižním měření sil, pořádané pod záštitou ČBA. Letošní ročník se hrál poprvé jako Memoriál Pavla Lisého, bývalého nadhazovače týmu Kovo Praha, který letos tragicky zahynul.   

 

Tým STB Ostrava

Vedle individuální přípravy jsme se potkávali na nedělních pravidelných trénincích, ze kterých vykrystalizovala následující sestava - Michael Andráško, Pavel Burkovič, Radovan Bušovský, Tomáš Dopita, Roman Gavlovský, Jan Karger, Petr Kovala, Richard Köhler, Aleš Navátil, Petr Soukal, Milan Sýkora, Tomáš Šícha, Zdeněk Votava a Jan Žlábek. Tým byl manažersky veden zkušeným Leošem Balonem a funkci bat boye zastával Václav Kaloč.

Jak vidno, sjeli jsme se z celé republiky od Vsetína přes Ostravu, Šumperk a Choceň po Prahu. Bylo zážitkem vidět po mnoha letech v akci bývalé opory extraligového týmu. Dovolím si zmínit Tomáše Dopitu, který s námi hrál poslední extraligovou sezónu v roce 1994! a v Brně byl schopen kvalitně odchytat dva a půl zápasu. Taky se jako jediný dodnes vejde do maturitního obleku.   

 

 

Systém turnaje

Základní část turnaje měla být odehrána ve dvou skupinách po čtyřech systémem každý s každým s následným nedělním play off. Hrací hřiště brněnských Draků a Techniky Brno. Do průběhu organizace celého turnaje bohužel silně zasáhlo počasí, kdy přes snahu pořadatelů nebyla hřiště během soboty až na jednotky hodin hratelná. Celý rozpis byl značně upraven, ve skupinách odehrál každý pouze jeden zápas. Na základě odehraných zápasů bylo stanoveno pořadí ve skupinách, první dva hráli v neděli ráno semifinále, třetí a čtvrtý formu útěchy dle principu „už jsme tady, tak si zahrajem“. Více je dohledatelné na stránkách asociace.     

Nás čekaly původně tři soupeři ve skupině – Old Boys Praha (s majoritním zastoupením bývalých hráčů Kovo Praha), Olympia Blansko a spolupořádající Technika Brno.

 

STB vers. Old Boys Praha - 11 : 5

Náš první zápas na turnaji a jak píšu výše, jediný ve skupině. Tento zápas jsme nakonec hráli systémem jeden a půl směny ráno, zbytek odpoledne. Během dne pršelo tak silně, že jsme se museli odebrat k mentálnímu tréninku do vhodných prostor. Klobouk dolů pořadatelům, že do hodinového okna byli schopni zprovoznit hřiště, poslední míče se hrály opět za silného deště. Po pauze, která viditelně prospěla více nám než soupeři, jsme ubouchali cenné vítězství 11:5. Sestava a individuální statistiky nejsou tak důležité, hráli jsme jako tým a v obraně to zejména po pauze bylo vidět. Přesto si neodpustím vyzdvihnout výkon hodný extraligových parametrů Zdeňka na kopci. Své vystoupení „podepsal“ tříbodovým HR. 

 

V sobotu večer se na technical meetingu upravil systém turnaje, abychom byli schopni turnaj vůbec dohrát a vyhlásit vítěze. S podmínkou počasí a hratelného hřiště nás v neděli ráno čekala Technika Brno a dle výsledku v poledne buď finále, nebo zápas o třetí místo.              

 

 

 

Technika Brno vers. STB - 10 : 0

Tady není moc co psát. Soupeř, pozdější vítěz celého MČR, ukázal svou enormní sílu. Na kopci nás k ničemu nepustil Martin Střítecký, na pálce nás předčili ve všech statistikách. Ač se Tom na kopci snažil sebevíc, ani s podporou obrany to na lepší výsledek bohužel nestačilo. Gratulace soupeři.

 

Pozdní sběr Praha vers. STB – 10:11 

Tým pozdního sběru má silné zastoupení bývalých hráčů Motorletu/Tegoly Praha, od Bóži Bílka po Fandu Kučeru, velmi kvalitní tým, vítěz obou prvních ročníků MČR.

Na kopci začínáme se Zdeňkem v baterii s Romanem Gavlovským. Zdeněk je bohužel vinou zranění ruky už v první směně střídán šumperskou posilou Honzou Kargerem. Tomu se po pomalejším začátku podaří usadit na kopci a odhází skoro celý zápas proto velmi silnému line-upu. Nám se během prvních tří směn podaří vytvořit slušný náskok na Bóžu Bílka a posléze leváka Jakuba Vančuru. Soupeř dotahuje bodík po bodíku. Na poslední směnu měníme výšku nadhozu, na kopec nastupuje Tom Šícha a zavírá zápas. Dohrávka poslední směny začíná za stavu 11:9, soupeř přidává bodík, držíme klidné vedení o bod, dva auty, běžec na třetí metě. Po odpalu do země a vysokém odskoku se Tom natahuje (a že má kam), chytá míč a v klidu hází míč na poslední aut Honzovi Žlábkovi na jedničku. Vítězíme. Radost z výhry a zisku medaile je viditelná na všech, tady se za ta léta nic nezměnilo. Musím zmínit cennou a hlasitou podporu našeho týmu kadetek, včetně všech členů realizačního týmu, kteří nám na své cestě z Prahy udělali příjemnou kulisu téměř domácího prostředí. Decibely stoupaly, jakmile se do hry na pálce zapojili oba dívčí trenéři Roman a Pavel. Stoupající tendenci měla podpora i při startech na pálce našeho Mr. 1.000, já nevím proč….  Každopádně, dámy, děkujeme a moc si podpory ceníme. Pomohly jste nám vyhrát.   

 

Po zápase následoval přesun týmu na hřiště Draků Brno, kde se dohrávalo finále mezi Draky a Technikou. Jasnou výhrou 11:1 Technika jasně potvrdila správné načasování formy na tento víkend.

 

  1. Technika Brno
  2. Draci Brno
  3. STB Ostrava
  4. Pozdní sběr Praha

 

Na pátém až osmém místě Bongo Liberec, Třebíč Nuclears, Olympia Blansko a Old Boys Praha. Medaili jsme dostali všichni, Leoš převzal další pohár pracholap do klubovny Arrows.

 

Příští ročník se bude konat pravděpodobně v termínu 20.-22.09.2019, není vyloučeno, že v Ostravě. Nasadili jsme při naší premiérové účasti vysokou laťku, byť je vždy co zlepšovat. Uvidíme.

 

Pánové, kolegové, spoluhráči, bylo mi ctí a potěšením se Vám motat na lavičce a strávit s Vámi tři dny plné baseballu a doprovodných aktivit. Za mne kdykoliv a kdekoliv znovu! S těmi, kteří doléčí zranění snad za pár týdnů ve Znojmě.

Edit: Na stránkách asociace jsou již statistiky - máme tři pálkaře v top ten, Honzu Žlábka (6.), Soukiho (8.) a Bušáka (10.). Následují Burki (15.) a Mr. 1.000 (20.)
https://www.baseball.cz/turnaj-382/mcr-veteranu-40-/statistiky

DĚKUJI

Bob Kaloč

Bat boy týmu